Sorte borovnica

BILJKE BOROVNICE

Ukoliko želite da zasnujete ili proširite zasad borovnica potrebno je donijeti veoma važnu odluku po pitanju izbora sadnica borovnice i tom prilikom neophodno je uzeti u obzir više kriterijuma, kako bi se napravio dobar izbor sadnog materijala, kao što su cijena sadnica borovnice, kvalitet sadnica borovnica ali i pouzdanost rasadnika iz kojeg se nabavljaju sadnice borovnica. Pri izboru sadnog materijala potrebno je uzeti u obzir više faktora (nadmorska visina, mikro lokalitet, sistem sadnje…) kako bi se dugoročno donijela najbolja odluka za izbor najbolje sorte borovnica za konkretnu situaciju.

SORTE BOROVNICA

DUKE

Duke cveta kasno tako da nema opasnosti od kasnih proljećnih mrazeva, a stiže na berbu među prvima. Jako rodna, plodovi su veoma krupni i kvalitetni. Potrebno je obaviti berbu na vreme kako plodovi ne bi izgubili na ukusu i aromi. Duke je odlična sorta za svežu konzumaciju kao i dalje prerađivanje. Kao i svaka borovnica i Duke zahteva kiselo zemljište i obavezno zalivanje.

BLUECROP

Bluecrop je srednje rana sorta. Raste od 120-180 cm u visinu i formira bogat i razgranat žbun.
Listovi su zeleni, okruglo jajasti u jesen jarko crveni. Velike rodnost, jako ukusnih i čvrstih plodova srednje veličine. Bluecrop je odlična za svežu konzumaciju kao i dalje prerađivanje. Kao i svaka borovnica Bluecrop zahteva kiselo zemljište i obavezno zalivanje. To je sorta veoma visoko prinosna i pokazuje dobar rast. Plod je svetlo plave boje i malo kiselog ukusa.

CHANDLER

Sorta borovnice koja formira bogat i razgranat žbun do 2m visine. Srednje kasna do kasna sorta sa dugim periodom berbe od 6 nedelja. Jako rodna, plodovi su odličnog kvaliteta, veoma aromatični. Odlična za svežu konzumaciju kao i dalje prerađivanje. Kao i svaka borovnica zahteva kiselo zemljište i obavezno zalivanje.