Uzgoj borovnica

UZGOJ BOROVNICA

Borovnica voli sunčane, tople i osamljene položaje. Ova biljka zahtijeva kisela tla, po mogućnosti s pH od 3,8 do 4,8. Drugi uslov za uspješan uzgoj borovnice je visok sadržaj humusa u tlu. Optimalni uslovi za rast borovnice postoje samo kada je sadržaj organskih dijelova u tlu veći od 7%. Također je potrebno održavati odgovarajući nivo podzemne vode. Ovaj nivo treba držati na 35-60 cm tokom cijele vegetacije. U slučaju značajnog pada nivoa podzemne vode, potrebno je redovno zalijevati grmlje borovnice.

Najbolji uslovi za borovnicu visokog grma nalaze se u šumi i šumskim parcelama, među borovim šumama. Na takvim su mjestima tla lagana, pjeskovita, humusna i kisela.
Ako se naša parcela ili vrt nalazi na područjima koja manje pogoduju uzgoju borovnice, pravilno zakiseljavanje tla za borovnicu može se dobiti korištenjem kiselog treseta, sumpora ili piljevine od četinara.

U slučaju uzgoja američke borovnice, preporučuje se saditi dvogodišnje grmlje , jer oni već imaju dobro razvijen korijenov sistem, dobro se primaju i započinju s plodovima sljedeće godine. Jednogodišnji grmovi američke borovnice zahtijevaju posebnu njegu i rodit će plod tek nakon još dvije godine.

Udaljenost između biljaka zavisi od snage ​​rasta grmlja i vrste tla. Trenutno se grmovi borovnice visokog grma sade u nasadima na udaljenosti od 3 m između redova, a biljke u redovima na svakih 1,2 do 2 m. To omogućuje mehanički uzgoj i prikladnu berbu. Redovi bi trebali ići sjever-jug kako bi se grmlju borovnice osiguralo dobro izlaganje suncu.Američki grm borovnice sadi se u proljeće ili jesen. Sadnja borovnica u proljeće manje je rizična, jer biljke nisu izložene mrazu, ali treba računati s potrebom zalijevanja. Kada sadite grmlje u jesen, potrebno je zaštititi američku borovnicu za zimu kako biste zaštitili korijenje od mraza. To činimo tako što zemlju oko biljaka prekrivamo tresetom, piljevinom ili malčem za lišće. Preporuča se saditi borovnice oko 5 cm dublje nego što su rasle u rasadniku. Nakon sadnje, grmlje se mora zalijevati.Prilikom sadnje, mlade sadnice američke borovnice treba cijepiti posebnim cjepivom protiv mikorize borovnice (izvrsno za mnoge acidofilne biljke).

Što je to? Mikoriza je obostrano koristan suživot biljaka i specifičnih simbiotskih gljiva koje ostvaruju izravan kontakt s korijenjem biljaka. Zahvaljujući korištenju cjepiva protiv mikoriza, naši će grmovi borovnica puno lakše poprimiti i u budućnosti će bolje podnijeti nepovoljne uvjete tla i sušna razdoblja . Također će se puno bolje snaći kada tlo u vašem vrtu nije pravilno zakiseljeno. Stoga će vam omogućiti da ograničite broj tretmana koji se odnose na gnojidbu i zakiseljavanje tla ispod borovnica.Rezanje je osnovni postupak u njezi američkih borovnica . Grmlje bez orezivanja daje slabiji rast s malo cvjetnih pupova. Plod postaje manji, a prinos opada. Najbolji plod događa se kada biljka ima mladice stare 2-3 godine, stare najviše 4 godine. Prve 3 godine nakon sadnje rezanje američkih borovnica ograničeno je na uklanjanje slabih i bolesnih izbojaka. Intenzivno rezanje izvodi se tek nakon 4. godine. Tada se uklanjaju svi najstariji izdanci. U prosjeku bi dobar grm trebao imati 6-8 glavnih izbojaka. Uklanjaju se i sušenje, bolesni, oštećeni, tanki izbojci i zadebljanje sredine grma.

Izrežite grmlje rano u proljeće, prije početka vegetacije. Možete i učiniti ljetno rezanje borovnica , odmah nakon berbe ploda, sjećajući se, međutim, da to radimo po sunčanom i suhom vremenu.Rezanje pomlađivanja borovnica obavljamo nakon 10-15 godina uzgoja, kada su grmovi već pregusti i prinos značajno opadne. Ovaj rez radimo u rano proljeće, izrezujući sve izbojke blizu tla. U proljeće rastu novi izbojci, ostavljaju nekoliko najjačih.
Pravilna njega američke borovnice sastoji se i od redovnog zalijevanja grmlja (pokušajmo sipati vodu izravno na zemlju u međuredovima kako grmove ne bi smočili) i malčiranja tla usitnjenom i malo kompostiranom borovom korom. Ovaj malč pomoći će održati tlo vlažnim i ograničiti rast korova. Korove koji se pojavljuju između borovnica treba redovito plijeviti.